Mangga atau Mempelam atau Pauh

1. Bila sebut pasal mempelam atau mangga, pasti ramai yang terliur akan keenakan rasa buahan tempatan ini. Untuk pengetahuan, bulan April hingga Julai adalah saat dan ketika buahan ini berbuah subur. Kalau ada sesiapa yang berkesempatan ke utara, destinasi yang terbaik untuk mencari buahan ini pastinya di negeri Perlis Indera Kayangan.

mango

Gambar 1:  Mangga (Mango)

2. Spesis yang sangat terkenal adalah dari jenis Harum Manis(Harumanis). Kata para penggemar, jenis harumanis adalah jenis yang terbaik dan sangat enak disamping berbaloi untuk menanamnya. Mana tidaknya, sebiji buah boleh mencecah berat sehingga 2KG! Sangat menarik untuk dinikmati sekiranya berada di Perlis.

3. Beberapa hari yang lalu, aku berkesempatan menikmati Pulut Mangga di Restoran Rak Thai yang terletak di Amcorp Mall. Sebelum ini pernah teringin untuk makan hidangan tersebut tetapi tidak berkesempatan. Kebetulan Cinta aku mengajak ke Restoran tersebut, jadi Cintaku pun memesan hidangan Pulut Mangga.

pulut mangga

Gambar 2: Pulut mangga

4. Kenikmatannya  tak terkata. Pulut Mangga ini dihidangkan beserta dengan sedikit santan disamping pulut dan mangga. Rasanya lemak- lemak berkrim. Pasti disukai ramai. Sangat nikmat sambil tidak memperdulikan menu utama. Bagi yang berkesempatan ke Amcorp Mall, jangan lupa untuk menikmati hidangan Pulut Mangga disamping makanan- makanan thai yang lain.

5. Terima kasih Cinta!

Advertisements

1 Response so far »

  1. 1

    cinta ke... said,

    pembetulan! sape yg oder eh?! erm ye ke x mmperdulikan hidangan yg lain??


Comment RSS · TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: